четвер, 12 жовтня 2017 р.

Цікаві факти про тварин

Білий тигр – найрідкісніша і в той же час найкрасивіша тварина на планеті, яка здатна просто напросто приворожити своїм зовнішнім виглядом будь-яку людину. На відміну від звичайного тигра має яскраво білий колір шерсті, який перетинають чорні смужки. Що в свою чергу, створює тварині масу проблем, пов’язаних з маскуванням під час полювання.

Але зараз ми говоримо не про техніку полювання, а про спеціально виведену породу білих тигрів ще в 70-х роках, які призначені для прикраси зоопарків. Як пояснюють біологи, таке забарвлення у Бельгійського тигра обумовлено неймовірно малим, як для сімейства котячих, запасом мелатоніну – речовини, що відповідає за забарвлення шерсті.
Що ж стосується способу життя цих унікальних тварин, то воно фактично нічим не відрізняється від життя звичайних тигрів. Те ж саме і з вдачею тварини. Проживають Бельгійські тигри в основному у Південно-Східній частині Азії.


Косатка (наукова назва “Orcinus Orca”) – велика морська тварина (ссавець), яка відноситься до зубастих китів. Довжина тіла самця може досягати до 10 метрів, а самки до 7. Косатка дуже красива і має унікальне забарвлення – чорна спина і боки, біле горло і живіт.

Косатки відомі, як нещадні морські вбивці. Тому, їх називають “вбивцями китів” (killer whale). Але одночасно вони є дуже лагідними у спілкуванні, щоправда не з іншими морськими тваринами, а з людьми. Так, навіть до сьогоднішніх днів, історія не знає жодного достовірного випадку, коли б косатки убили або поранили людину.
За інтелектуальними здібностями косаток прирівнюють до дельфінів. А деякі учені вважають, що у них є зачатки розуму.


Лінивець – це тварина, яка все своє життя проводить на деревах в висячому положенні спиною вниз. На землю майже ніколи не сходить, але якщо зійде, то рухається дуже повільно. Так, черепаха рухається із швидкістю 700-800 метрів в годину, а швидкість лінивця сягає 150 метрів в годину (за словами фахівців, гранична швидкість пересування становить 225 метрів за годину), і тому лінивців називають найповільнішими і найледачішими істотами у світі тварин. Тобто на землі вони є безпорадними, зате на деревах мають багато переваг. Наприклад, мають лапи оснащені великими кігтями. Завдяки кігтям мають “мертву” схватку, тобто можуть так сильно вчепитися в дерево, що його не можуть відірвати декілька чоловіків, при цьому докладаючи величезних зусиль.

За допомогою унікальної шиї, яка має велику гнучкість і може обертатися на 270 градусів, легко дістає їжу з кожного боку не переміщаючи своє тіло.
Взагалі будова тіла лінивців дуже цікава. Ось ще декілька фактів:
1. маса тіла дорослого лінивця коливається від 4 до 9 кг, а довжина може досягати 60 см;
2. за хвилину серце здійснює 80 ударів. Саме серце не велике і займає 0,3% від загальної ваги особини;
3. порівняно з серцем, шлунок у цієї тваринки величезний. Його вага досягає 30% від загальної;
4. живляться переважно вночі і можуть обходитися без їжі місяць;
5. сплять лінивці досить довго, іноді по 15 годин на добу;
6. в шерсті лінивця завжди мешкають і відкладають яйця деякі види метеликів. Для метеликів, шерсть лінивця – це так званий “живий дім”.

Немає коментарів:

Дописати коментар